Kako napisati zamolbu za posao!

ZAMOLBA
 
Uz životopis gotovo uvijek prilaže i popratno pismo, odnosno zamolbu u kojoj se direktno obraćamo određenom poslodavcu, dajući kratke informacije o sebi i razloge prijave baš za taj posao. Prilažemo ju čak i ako nije naznačeno da je potrebna. 
Popratno pismo pruža priliku da se daje individualni pečat životopisu i da iskažete svoje specifičnosti. Zamolba je vrlo kratka, obično nije duža od jedne stranice (200-250 riječi), a njen cilj je da uvede poslodavca u vaš CV, da ukaže na aktivnosti i karakteristike koje su od posebnog značaja za prijavu. Cilj zamolbe je da odgovori na pitanje poslodavca: Zašto bi trebao zaposliti upravo ovu osobu?
 
Oblik zamolbe
Zamolba ima oblik poslovnog pisma: vaša adresa i kontakt informacije dolaze ispod vašeg imena, u lijevom gornjem kutu stranice. Ispod toga, s desne strane, napišite ime osobe kojoj se obraćate, kao i njenu funkciju i organizaciju u kojoj radi. Ukoliko nemate ime kontakt osobe, pismo adresirajte samo na firmu.
Ako znate ime osobe kojoj pišete, počnite s Poštovani gospodine ili gospođo/gospođice. U ovom slučaju treba završiti pismo pozdravom „S poštovanjem", Ukoliko ne znate ime kontakt osobe počnite s Poštovani/Poštovana, 
Na kraju zamolbe navedite mjesto i datum pisanja. Ispod toga taksativno navedite koje dokumente prilažete uz prijavu. Ukoliko šaljete samo CV, dovoljno je da to spomenete u samom tekstu zamolbe.
Ukoliko prijavu šaljete poštom, isprintajte je na bijelom papiru A4, isto kao i Vaš CV, i stavite u bijelu kuvertu.
 
Struktura sadržaja zamolbe
Idealna zamolba ne treba imati više od četiri poglavlja. 
Cilj prvog je da naglasi za koje se radno mjesto prijavljujete i gdje ste dobili informacije o natječaju.
U drugom poglavlju treba navesti kvalifikacije i vještine koje posjedujete (vještine prezentacije, komunikacije, pregovaranja ili druge kvalifikacije relevantne za konkretno radno mjesto) koje vas čine pravom osobom za taj posao. Pažljivo pročitajte oglas, odredite potrebne kvalifikacije i provjerite još jednom da li ste vi prava osoba za taj posao. Nemojte samo navesti svoje vrline, navedite obrazloženje. Možda je najbolji način da počnete s vašim prethodnim radnim iskustvom i time kako ste razvili kvalifikacije i vještine koje posjedujete.
Treće poglavlje pokazuje zašto želite taj posao. Razmislite o tome, jer će Vas to pitanje vjerojatno čekati na intervjuu - zašto ste se prijavili baš za taj posao i baš u toj firmi. Ovdje treba iskazati jaku motivaciju i sposobnost da doprinesete radu konkretne organizacije, a da zauzvrat dobijete određenu satisfakciju (poželjno je da vaša jedina satisfakcija i motivacija nije samo novac, već da su vam bitni mogućnosti usavršavanja, napredovanja...).
Posljednje poglavlje naglašava da želite poslodavcu detaljnije objasniti i pokazati svoje kvalitete na intervjuu.