VODIČ ZA OSNIVANJE UDRUGE

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva izdali su Vodič za osnivanje udruge koji možete preuzeti ovdje.
 
Radi preglednosti i jednostavnijeg poduzimanja pojedinih koraka pri osnivanju udruge, u ovom su Vodiču istaknute ključne odredbe Zakona o udrugama i Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja Registra udruga RH i Registra stranih udruga u RH vezane uz postupak osnivanja i registracije udruga, a dodatno su naglašene odredbe koje su novina u odnosu na Zakon o udrugama koji je bio na snazi do 1. listopada 2014. godine.
 
Svoje komentare o korisnosti materijala koje sadrži Vodič, prijedloge za njihovu nadopunu i unapređenje, iskustva u njihovoj uporabi (izrada/izmjena statuta, osnivanje udruge) te iskustva u postupku registracije udruge, odnosno upisa promjena možete slati putem e-pošte na info@udruge.vlada.hr.
 
Mi u nastavku donosimo kratki vodič o osnivanju udruge. Vodič je ažuriran na dan 28.01.2019.
 
Uočili smo da neke udruge kod osnivanja ne vode računa o imenovanju računovođe koji im je neophodan najmanje prve 3 godine djelovanja.
S obzirom da novoosnovana udruga treba voditi dvojno knjigovodstvo prve 3 godine djelovanja svakako u postupku osnivanja dogovorite i računovođu.
 
Dokumenti: 
PrilogVeličina
PDF icon Kratki vodič za osnivanje udruge89.03 KB